26 Aralık 2010 Pazar

İngiliz Cocker Spanieli (Av Köpekleri)

Kökeni: Spanielin varlığına dair ilk bilgileri 1300 yılında Gaston Phebus'un yaptığı bir tanımlamadan öğreniyoruz. Ancak beş yüz yıl sonra çeşitli İngiliz spanielleri yedi cinse ayrıldı: Clumber, Sussex, Welsh springer, İngiliz splinger, field, İrlanda su spanieli ve cocker. Bütün bu spanieller yüzyıllar önce İngiltere'ye ithal edilen spaniel tipi bir köpekten türetilmiştir.
Tanımı: İngiliz cocker spanieli neşeli, dayanıklı, zarif görünüşlü ve sporcu bir köpektir. Yükseklik erkeklerde 39.5-41 cm., dişilerde 38-39.5 cm. Ağırlık 12.7-14.5 kg. Köşeli bir yüzü, geniş bir burnu ve güçlü makas çeneleri vardır. Gözler kahverengi, neşeli, parlak. Kulaklar gözleriyle aynı hizada olup ipeksi tüylerle kaplıdır. Boyun omuzlara doğru kavisli ve kaslı. Kuyruk düşük durur, neşeyle sallanır (biraz kesik olabilir). Bacaklar kemikli ve tüylü. Ayaklar sağlam ve yuvarlak. Tüyleri ipeksi ama dalgalı değil, saçaklı. Çeşitli renkleri olabilir. Bununla birlikte saf renkli olanların göğüs kısmında beyaz bir gölgenin varlığı kusur sayılmaz.
Kişiliği: İyi huylu, uysal, duygulu bir köpektir. Çocuklarla arası çok iyidir. Yabancılarla ilişki kurabilir. Yavaş bir sesle havlar. Kendisine verilen emirleri itaatkar bir tutumla yerine getirir.
Kullanımı: Geçmişte av bulma konusunda mükemmeldi. İsmi çullukla birlikte anılır. Dayanıklı oluşu ve yorulmama özelliğiyle tanınır. Çok zor arazilerde gayet rahat hareket edebilir. Avı dişlerinin arasında hafifçe tutar. Günümüzde de potansiyel olarak bir av köpeğidir, ama zamanla insana eşlik eden köpeklerin safına katılmıştır. Duygusal ve duyarlı bir köpektir, sert davranılmamalı, özenle eğitilmelidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder